Σελίδα 1 από 1

Aναγνώριση κλήσης (CID) σε γραμμή PSTN

Δημοσιεύτηκε: 26 Ιαν 2015, 11:46
από GeorgeVita
Aναγνώριση κλήσης (CID) σε γραμμή PSTN

Στο αναλογικό τηλεφωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούμε (PSTN), η πληροφορία της ταυτότητας του καλούντος (αναγνώριση κλήσης) είναι μια ψηφιακή παλμοσειρά διαμορφωμένη αναλογικά με τόνους FSK σύμφωνα με το πρότυπο V23 παρόμοιας μορφής με τα σήματα που χρησιμοποιούσαν τα αναλογικά modems. Αυτοί οι τόνοι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η σχετική υπηρεσία, μεταδίδονται στο διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κουδουνισμού και περιέχουν πληροφορίες για την εισερχόμενη κλήση που διαφέρουν ανάλογα με τον πάροχο. Στα ελάχιστα στοιχεία είναι ο αριθμός του καλούντος, η τρέχουσα ημερομηνία και ώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρώτος κουδουνισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για κυκλώματα που τροφοδοτούνται απ' ευθείας από την τηλεφωνική γραμμή. Με απλή ανόρθωση μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε ένα πυκνωτή αρκετή ενέργεια. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφερόμαστε σε κυκλώματα που τροφοδοτούνται από ανεξάρτητη πηγή.

Εικόνα

Για τον σχεδιασμό κυκλώματος επεξεργασίας των σηματοδοτήσεων στην τηλεφωνική γραμμή PSTN, πρέπει να λάβουμε υπόψη την παρουσία υψηλών εναλλασσομένων τάσεων κατά τον κουδουνισμό και της συνεχούς τάσης κατά την συνομιλία. Επιπλέον πρέπει να υπολογίσουμε την συνύπαρξη κυκλωμάτων ήχου, συγκράτησης γραμμής και κουδουνισμού.

Η απλούστερη λύση για λήψη των σηματοδοτήσεων με καλή απομόνωση είναι η σύζευξη με πυκνωτές και η διαχείριση των αναλογικών σημάτων ως διαφορικά, κάτι που επιβεβαιώνεται με ανατρέχοντας στα τεχνικά φυλλάδια εταιριών που κατασκευάζουν ολοκληρωμένα κυκλώματα για παρόμοιες εφαρμογές, Από το datasheet του CMX602A (CML) απομόνωσα το τμήμα του κυκλώματος που μας ενδιαφέρει:

Εικόνα

Η έξοδος του τελεστικού ενισχυτή θα οδηγήσει το V23 modem το οποίο θα μας δώσει ψηφιακό σήμα (H/L, 1/0) για περαιτέρω επεξεργασία.
Στην Ευρώπη, τα δεδομένα που περιέχονται στη σηματοδότηση είναι σύμφωνα με τα πρότυπα ETSI 200 778-1 και ETSI 200 778-2.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη "πακέτων" δεδομένων, το MDMF (Multiple Data Message Format) και το SDMF (Single Data Message Format).

Σχετικά:
- CML, CMX602A datasheet (Bellcore, BT, Mercury, ETSI FSK Demodulator)

Re: Aναγνώριση κλήσης (CID) σε γραμμή PSTN

Δημοσιεύτηκε: 28 Ιαν 2015, 20:11
από bchris
Κανα σχηματικο ετοιμο δεν εχεις, για μας τους πτωχους?
Εστω block diagram.

Re: Aναγνώριση κλήσης (CID) σε γραμμή PSTN

Δημοσιεύτηκε: 29 Ιαν 2015, 12:12
από GeorgeVita
bchris έγραψε:Κανα σχηματικο ετοιμο δεν εχεις, ...
Κάποια "έτοιμα" υπάρχουν στα datasheets. Οτι βρίσκω χρήσιμο και κατανοητό το δοκιμάζω στον ελεύθερο χρόνο και ανεβάζω εδώ κάποιο σχόλιο.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει ενδιαφέρον, είναι εκπαιδευτικό και δίνει ιδέες για εφαρμογές.
Στο προηγούμενο σχέδιο, μετά το op-amp μπαίνει ένα V23 modem και ακολουθεί ο μController.

Re: Aναγνώριση κλήσης (CID) σε γραμμή PSTN

Δημοσιεύτηκε: 05 Φεβ 2015, 11:36
από GeorgeVita
Δοκίμασα την αποκωδικοποίηση με modem FSK V23 απλουστεύοντας το κύκλωμα για χρήση μόνο του δέκτη:

Εικόνα

To 73M223 τυπικά χρησιμοποιεί κρύσταλλο 3.1782MHz ο οποίος είναι δυσεύρετος. Αντί αυτού, μπορούμε να βάλουμε 3.2MHz ο οποίος θα ταλαντώσει εντός των ορίων απόκλισης της προδιαγραφής (+/- 0.5%).

Ακολουθεί μController PIC για πακετάρισμα των ψηφίων σε αναγνώσιμη μορφή και εξαγωγή προς Η/Υ μέσω RS232.

Re: Aναγνώριση κλήσης (CID) σε γραμμή PSTN

Δημοσιεύτηκε: 10 Φεβ 2015, 17:06
από GeorgeVita
Στο στάδιο του μC πρόσθεσα μνήμη EEPROM για αποθήκευση στοιχείων και ένα μπουτόν για χειρισμό.
Η έξοδος RS232 είναι απομονωμένη από το υπόλοιπο κύκλωμα με optocoupler. Λόγω χαμηλών ταχυτήτων μετάδοσης (9600 Baud) δεν χρειάζεται ειδικός μετατροπέας τάσεων. Τα επίπεδα V+/V- φτιάχνονται από το τρανζίστορ του optocoupler. Για σύνδεση σε USB port είναι απαραίτητος ο σχετικός μετατροπέας.

Εικόνα

Το σημερινό δείγμα δοκιμών είναι το παρακάτω:

Εικόνα